1 Φεβρουαρίου, 2023
SMART GOALS

Ήρθε η εποχή να θέσεις τους στόχους και τις επιθυμίες σου για το 2023. Ένα πλάνο είναι ό,τι χρειάζεσαι για να μπεις σε πορεία επιτυχίας και να καταφέρεις όσα ονειρεύεσαι αυτή τη χρονιά!

Ήξερες ότι υπάρχει σωστός και αποδοτικός τρόπος για να διατυπώσεις τους στόχους σου; Η μέθοδος των SMART στόχων έχει αναπτυχθεί για να κάνει τη διαδικασία αυτή όσο πιο εύκολη γίνεται.

Ο καθορισμός στόχων SMART σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τις ιδέες σου, να εστιάσεις στις προσπάθειές σου, να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο και τους πόρους σου παραγωγικά και να αυξήσεις τις πιθανότητες να πετύχεις αυτό που θέλεις στη ζωή σου.

Το SMART είναι μία συντομογραφία που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Συγκεκριμένο (Specific), Μετρήσιμο (Measurable),  Εφικτό (Achievable), Ρεαλιστικό (Realistic) και χρονικά προσδιορισμένο (Timely).

Κάνε τους στόχους σου συγκεκριμένους

Οι στόχοι που είναι συγκεκριμένοι έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθούν. Για να γίνει ένας στόχος συγκεκριμένος, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω πέντε ερωτήσεις:

 1. Τι θέλω να πετύχω;
 2. Γιατί θέλω να πετύχω αυτόν τον στόχο;
 3. Ποιος εμπλέκεται σε αυτόν τον στόχο;
 4. Πού πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
 5. Πότε θέλω να πετύχω αυτόν τον στόχο;

Γράφοντας τους στόχους σου στο #ημερολόγιο ή στο #σημειωματάριο σου, αποσαφηνίζεις και προσδιορίζεις ακριβώς όσα θέλεις να πετύχεις.

Θέσε μετρήσιμους στόχους

Θέσε μέτρα αναφοράς για την ολοκλήρωση του στόχου σου. Είναι σημαντικό να υπάρχει τρόπος να μετράς την πρόοδό σου, καθώς σε βοηθάει στην προσήλωση προς την επίτευξή του στόχου. Αν ο στόχος υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες για την επίτευξή του, είναι καλό να θέσεις ορισμένα ορόσημα θέτοντας συγκεκριμένα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρώσεις, σε μικρότερες περιόδους. Το #ημερολόγιο θα σε βοηθήσει πολύ σε αυτή την τμηματοποίηση.  Κρατώντας αρχείο από όσα υλοποιείς κατά τη διάρκεια του πλάνου σου,  είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτεύξεις τους στόχους σου. Για να κάνεις έναν στόχο μετρήσιμο, αναρωτήσου:

 1. Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω πετύχει τον στόχο μου;
 2. Ποιος είναι ο δείκτης προόδου μου;

Επέλεξε εφικτούς στόχους

Ένας SMART στόχος πρέπει απαραίτητα να είναι εφικτός. Ο στόχος πρέπει να αποτελεί πρόκληση, αλλά να μην είναι έξω από το όριο των δυνατοτήτων σου. Ο στόχος έχει σκοπό να εμπνεύσει κίνητρο, να σε κινητοποιήσει και όχι να σε αποθαρρύνει. Ρώτησε τον εαυτό σου:

 1. Έχω τους πόρους και τις δυνατότητες για να πετύχω τον στόχο; Αν όχι, τι μου λείπει;
 2. Έχουν κάνει άλλοι κάτι αντίστοιχο με επιτυχία στο παρελθόν;

Μια καλή ιδέα είναι να κρατάς αρχείο στο #memopad Λίστα προετοιμασίας με τους πόρους που θα χρειαστείς για την επίτευξη των στόχων σου, ώστε να έχεις πάντα εικόνα όσων θα χρειαστείς και όσων έχεις ήδη ως εφόδιο.

Στόχευσε ρεαλιστικά

Ένας στόχος SMART πρέπει να είναι ρεαλιστικός, δεδομένου των διαθέσιμων πόρων και του απαραίτητου χρόνου. Προσανατολίσου στο σήμερα και ρώτησε τον εαυτό σου:

 1. Είναι ο στόχος ρεαλιστικός;
 2. Είναι ο στόχος πραγματοποιήσιμος δεδομένου του χρόνου και των πόρων μου;
 3. Είμαι σε θέση να δεσμευτώ για την επίτευξη του στόχου;

Ανατρέχοντας στις υποχρεώσεις και τα καθημερινά task που πρέπει να ολοκληρώσεις, αναλογίσου αν υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος που απαιτείται για το στόχο σου ή αν πρέπει να μετριάσεις τις προσδοκίες σου.  Προσάρμοσε τις εργασίες στο #ημερολόγιό σου έτσι ώστε να αφήνεις τον απαραίτητο χώρο για τους στόχους που έχεις θέσει.

Προσδιόρισε τους στόχους σου χρονικά

Ένας στόχος πρέπει να είναι χρονικά σαφής, καθώς έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης. Εάν ο στόχος δεν είναι χρονικά τοποθετημένος, δεν θα υπάρχει αίσθηση διεκδίκησης ούτε κίνητρο για την επίτευξη του. Καλό θα ήταν να αναρωτηθείς:

 1. Ο στόχος μου έχει προθεσμία;
 2. Μέχρι πότε θέλω να πετύχω τον στόχο μου;
 3. Μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο θέλω να έχω καταφέρει τον στόχο μου;

Ένα # ημερολόγιο με μηνιαίο πλάνο, όπου θα μπορείς να έχεις μία συνολική εικόνα των χρονοδιαγραμμάτων που έχεις βάλει για τους στόχους σου θα σε οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Εμείς σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την μέθοδο SMART και να φτιάξεις ένα όμορφο και αισιόδοξο σχεδιάγραμμα για το έτος 2023, που θα σε γεμίσει έμπνευση, όρεξη, θετική διάθεση και θα σου ενισχύσει την αίσθηση προσωπικής εκπλήρωσης.

Write your future

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.
Κατάστημα
Αγαπημένα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στον κόσμο του #writeyourfuture & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι -10% στην πρώτη σας αγορά!