12 Μαρτίου, 2024
8 απλοί τρόποι για να ενεργοποιήσεις την δημιουργικότητά σου

Ανεξάρτητα από τη σταδιοδρομία που έχεις, είτε εργάζεσαι σε ένα γραφείο, είτε από το σπίτι σου, είτε είσαι γονιός που μένει στο σπίτι, έχει τύχει σίγουρα να νιώθεις ανά διαστήματα ένα μικρό «βάλτωμα». Μπορεί να νιώθεις εξάντληση, να έχεις κολλήσει σε μια ατελείωτη ημέρα ή να σε έχει κυριεύσει μια μονότονη ρουτίνα. Όσο είμαστε μικρότεροι, η ζωή απλώνεται μπροστά μας και όλα φαίνονται εφικτά. Είμαστε ανοιχτοί στην απορρόφηση νέων ιδεών και τρόπων σκέψης. Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο συνδεδεμένοι με την ρουτίνα μας, με την δομή της καθημερινότητάς μας, με την τάξη και θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στη ζωή μας. Αποφεύγουμε το ρίσκο και συχνά κουβαλάμε ένα φορτίο άγχους και ανησυχίας. Για αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τις δημιουργικές μας πλευρές. Σήμερα εξερευνούμε 8 απλούς τρόπους για να έρθουμε ξανά σε επαφή με τον δημιουργικό μας εαυτό.

Βγες έξω

Σε περίπτωση ανησυχίας, βγες μια βόλτα. Μερικές φορές χρειάζεται να απομακρυνθούμε από τα γραφεία μας, να βγούμε από τα σπίτια μας και να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα. Ακόμη και μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να μας αναζωογονήσει όταν αισθανόμαστε βαριεστημένοι ή χωρίς έμπνευση. Αφιέρωσε χρόνο στο πρόγραμμά σου για να βγεις έξω μια βόλτα. Εάν μπορείς βρες ένα κομμάτι φύσης, έστω και μικρό, όπως ένα τοπικό παρκάκι. Παρατήρησε τα στοιχεία γύρω σου. Τι βλέπεις όταν κοιτάς πάνω, κάτω και στον ορίζοντα; Τι ακούς; Τι μπορείς να αισθανθείς και να μυρίσεις; Συνδέσου με τις αισθήσεις σου και μπορεί να επιστρέψεις με μια νέα προοπτική.

Σημείωσέ το

Οι καλύτερες ιδέες μας μπορούν να έρθουν στα πιο περίεργα μέρη. Μπορεί να νομίζεις ότι θα θυμάσαι την ιδέα σου αργότερα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα την ξεχάσεις προτού μπορέσεις να την σημειώσεις. Φύλαξε το σημειωματάριό σου σε εμφανές και προσβάσιμο σημείο στο σπίτι σου. Σημασία έχει να το έχεις εύκαιρο… Η επόμενη υπέροχη ιδέα σου θα μπορούσε να έρθει στο ντους… Σύλλεξε τις σημειώσεις σου και γράψε τες στο σημειωματάριό σου για να διατηρήσεις την έμπνευσή σου.

Πάρε απόσταση

Δεν είναι εύκολο, αλλά σκέψου ένα διάλειμμα από όλα τα μέσα για μια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις ραδιόφωνο, podcast, μουσική, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο ούτε τηλεόραση. Θα μπορούσες να το δοκιμάσεις; Ακούγεται ακραίο, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε τι σημαίνει να καθόμαστε ήσυχοι με τις σκέψεις μας, χωρίς να παίζει τίποτα στα αυτιά μας ούτε καν τηλεόραση στο παρασκήνιο. Σίγασε τον θόρυβο και τη φλυαρία και αφέσου στην ησυχία. Αντικατέστησε τα πολυμέσα με ήρεμες δραστηριότητες για να τιθασεύσεις το σώμα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις διατάσεις, γιόγκα, να κάνεις μπάνιο ή ζεστό ντους ή να γράψεις στο σημειωματάριό σου. Η απόσταση από την υπερπληροφόρηση και την συνεχή τροφοδοσία εικόνας θα ευεργετήσει την σκέψη σου.

Ολοκλήρωσε ένα έργο

Ολοκλήρωσε κάτι που έχεις αναβάλει εδώ και καιρό. Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε, αρκεί να τελειώσεις κάτι. Θα αισθανθείς μια νίκη, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι. Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινάμε, ακόμα κι αν είναι δύσκολο. Η ολοκλήρωση ενός project είτε πρόκειται για κάτι μεγάλο και σημαντικό είτε για κάτι μικρό και άνευ ουσίας είναι σημαντική γιατί μας μεταδίδει την αίσθηση της επίτευξης και της προσωπικής επιβράβευσης.

Καταιγισμός ιδεών

Εμπιστεύσου τον ελεύθερο συνειρμό! Άσε το μυαλό σου ελεύθερο να σκεφτεί οτιδήποτε και σημείωσέ το. Ό,τι και εάν είναι, θα σου κάνει καλό να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου, τη σύνδεση μεταξύ τους και τον τελικό προορισμό του νου σου. Η αποκωδικοποίηση του ελεύθερου συνειρμού θα φέρει στην επιφάνεια νέες ιδέες και νέες σκέψεις. Είναι φοβερές οι συνάψεις που μπορεί να κάνει ο εγκέφαλός μας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αυτούσια έμπνευση!

Δοκιμάστε ένα νέο μέσο

Είσαι μάγειρας και έχεις καεί στην κουζίνα; Είσαι ζωγράφος που αισθάνεται πλήξη να πιάσει το πινέλο; Άλλαξε το μέσο! Επίλεξε μια δραστηριότητα που δεν κάνεις συνήθως και δοκίμασε κάτι νέο. Δεν ζωγράφισες ποτέ στη ζωή σου; Κάθισε με μερικές ακουαρέλες και εξερεύνησε. Έχεις συνηθίσει να γράφεις στον υπολογιστή σου; Γράψε στο σημειωματάριό σου! Βγες έξω και χρησιμοποίησε τα χέρια σου… Η μετατόπιση του νου από τις ζώνες άνεσης και ασφάλειας μπορεί να ανοίξει νέους τρόπους σκέψης ή να προσδώσει νέες ιδέες.

Δημιουργικές Ασκήσεις και Στόχοι

Εάν χρειάζεσαι περισσότερη δομή και μεθοδικότητα, θέσε μικρούς, εφικτούς στόχους για τον εαυτό σου καθώς ξεκινάς μια νέα προσπάθεια. Ενδιαφέρεσαι να γράψεις ένα βιβλίο; Βάλε στόχο να γράφεις για 10 λεπτά την ημέρα, καθημερινά, για 10 ημέρες. Θέλεις να βελτιώσεις τις μαγειρικές σου δεξιότητες; Βάλε στόχο να μαγειρεύεις τρεις νέες συνταγές κάθε εβδομάδα. Θέλετε να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τη νέα σου κάμερα; Αφιέρωσε μερικά βράδια την εβδομάδα για μάθεις τα χαρακτηριστικά της φωτογραφικής μηχανής σου. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να επιτύχεις τους μεγαλύτερους δημιουργικούς σου στόχους είναι να προσπαθείς και να κάνεις καθημερινή εργασία. Κάνε ένα πλάνο και θυμήσου ότι η συνέπεια και η δέσμευση θα σε κρατήσει σε καλό δρόμο, ακόμα κι αν η πρόοδος είναι μικρή.

Περιόρισε την αυτοκριτική σου

Είναι πολύ πιο εύκολο να μην δοκιμάσεις κάτι νέο, έτσι δεν είναι; Το νέο μπορεί να σημαίνει κάτι τρομακτικό και να φέρει μια ενδεχόμενη αποτυχία. Ίσως μάλιστα μια μεγάλη αποτυχία! Αν δεν προσπαθήσεις, δεν θα αποτύχεις και αυτό είναι σίγουρα πολύ ασφαλές. Αλλά αν δεν δοκιμάσεις ποτέ, δεν θα μάθεις ποτέ! Πάτα για λίγο παύση στην απαισιόδοξη και επικριτική σου σκέψη. Προσπάθησε να πας αυτόματα προς τον στόχο σου, χωρίς να το σκεφτείς πολύ, χωρίς να το συνειδητοποιήσεις. Κάνε κάτι κάθε μέρα, λίγο-λίγο. Όταν ακούς την εσωτερική σου κριτική, σώπασέ την. Συνέχισε. Θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να νιώθεις φόβο.

Θα θέλαμε να ακούσουμε πώς αξιοποιείς τη δημιουργικότητά σου! Τι σε εμπνέει όταν αισθάνεσαι εξάντληση; Είχες νέες ιδέες πρόσφατα;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.
Κατάστημα
Αγαπημένα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στον κόσμο του #writeyourfuture & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι -10% στην πρώτη σας αγορά!